Bahan Bahan:
Ikan Belanak or Mullet Fish yang sudah siap siap disiang (1 Kg)
Sebiji Telur
Satu sudu makan tepung jagung
1/2 sudu makan lada sulah
Nenas manis dalam tin - 200 gm
Serai dititik
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 3 ulas
Cili yang sudah dikisar - ikut kepedasan (3 sudu besar)
Gula Secukup Rasa
Tomato Sauce - 3 sudu besar
1 biji tomato di potong dadu
Gula dan Garam secukup rasa
Serbuk Kunyit
Sedikit minyak - 3 sudu makan
Sedikit air.
Serai ditiik..
Cara Memasak:
Pecahkan telor kocak dan masukkan tepung jagung, lada sulah dan garam secukup rasa dan kunyit.
Lumurkan pada ikan yang sudah dibersihkan. Dan perap seketika.
Kemudian gorengkan ikan hingga garing. Asingkan.
Untuk sauce tiga rasa. Tumiskan bawan putih bawang merah hingga wangi. Gorengkan cili yang sudah dikisar. Masukkan serai. Campurkan tomato sauce, sedikit air. Masukan nenas manis dan airnya sedikit. Tambahkan tomato dipotong dadu. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Setelah sos menggelegak. Tuangkan atas ikan. Hias dan hidangkan bersama nasi putih.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment