Friday, 10 May 2013

Paella Spanish versi Chef Sham Style



Bahan bahan:


  • Udang Harimau - 6 ketul
  • Kupang - 6 ketul
  • Sotong dipotong gelung
  • Cilip adi - 3-4 biji untuk pedas
  • i labu bawang merah
  • 3 ulas bawan putih diracik halus
  • Beras - 2 cawan 
  • 1/2 -  sudu makan saffron
  • Sos Tomato - 3 sudu besar
  • Minyak masak - saya guna minyak zaitun
  • Paprika
  • Lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam
  • Chicken Stock - 5 cawan
  • 1 biji capsicum dibakar dan kemudian dihiris
  • 1 biji lemon


Cara Memasak:


  • Perapkan kupang, udang bersama paprika dan pati ayam selama setengah jam
  • Bakarkan bahan2 dan grill hingga kering, letakkan bersama sedikit minyak zaitun
  • Rendamkan beras selama setengah jam
  • Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi
  • Masukkan capsicum , cili padi atau sayuran lain (mushroom, carrot etc. jika ada)
  • Masukkan sotong 
  • Masukkan sos tomato
  • Masukkan garam, lada sulah, lada hitam, serbuk pati ayam dan paprika secukup rasa (boleh tambah daun sop atau daun bawang jika ada)
  • Masukkan beras dan gaul rata. Masukkan 5 cawan air stok ayam. 
  • Masukkan saffron kacau rata dan tutup kuali
  • Bila nak kering susun kupang, udang etc  
  • Susun hiasan lemon
  • Hidangkan bersama kuali.
Selamat mencuba

(Kredit to Mamawifaq myresepi.com)





No comments:

Post a Comment