Bahan bahan:
- Udang Harimau - 6 ketul
- Kupang - 6 ketul
- Sotong dipotong gelung
- Cilip adi - 3-4 biji untuk pedas
- i labu bawang merah
- 3 ulas bawan putih diracik halus
- Beras - 2 cawan
- 1/2 - sudu makan saffron
- Sos Tomato - 3 sudu besar
- Minyak masak - saya guna minyak zaitun
- Paprika
- Lada sulah
- Garam secukup rasa
- Lada hitam
- Chicken Stock - 5 cawan
- 1 biji capsicum dibakar dan kemudian dihiris
- 1 biji lemon
Cara Memasak:
- Perapkan kupang, udang bersama paprika dan pati ayam selama setengah jam
- Bakarkan bahan2 dan grill hingga kering, letakkan bersama sedikit minyak zaitun
- Rendamkan beras selama setengah jam
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi
- Masukkan capsicum , cili padi atau sayuran lain (mushroom, carrot etc. jika ada)
- Masukkan sotong
- Masukkan sos tomato
- Masukkan garam, lada sulah, lada hitam, serbuk pati ayam dan paprika secukup rasa (boleh tambah daun sop atau daun bawang jika ada)
- Masukkan beras dan gaul rata. Masukkan 5 cawan air stok ayam.
- Masukkan saffron kacau rata dan tutup kuali
- Bila nak kering susun kupang, udang etc
- Susun hiasan lemon
- Hidangkan bersama kuali.
Selamat mencuba
(Kredit to Mamawifaq myresepi.com)
No comments:
Post a Comment