Bahan - bahan
- Ayam di potong kecil satu kg
- Gajus ditumbuk halus satu cawan
- 2 inci halia, 2 biji bawang besar dikisar sama
- Daun Kari
- Kayu manis 1 batang
- Bunga Lawang
- Bunga Pelaga
- Bunga Cngkih
- Yogurt
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Kari Babas
- Kentang 4 ketul sedang
- 5 sudu besar kicap manis
Cara memasak
- Ayam diperap bersama yogurt, 4 sudu besar kari, halia, bawang putih, kicap manis selama 1 jam
- Panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih, halia, bawang besar dan kari.
- Selepas naik bau masukkan kari babas setengah paket dan garingkan sedikit.
- Masukkan ayam diperap dan masukkan 2 cawan air
- Masukkan kentang
- Campurkan kicap manis dan garam secukup rasa
- Tambahkan gajus ditumbuk halus tadi
- Didihkan sehingga ayam masak
Selamat Mencuba
Kredit pada Mak Long dan Azlina Zahir MyResepi
No comments:
Post a Comment