Saturday, 11 May 2013

Karipap Solo Chef Sham





Bahan-bahan Untuk Pasteri
  • 400 grm tepung gandum
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1/2 cawan air sejuk

Bahan-bahan Untuk Inti
  • 5 Biji sederhana Kentang
  • Ayam separuh mangkuk kecil
  • 2 sudu besar udang kering dan segengam ikan bilis  (Tak masuk sebab susah dapat di Australia)
  • 3 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu besar cili boh
  • Garam secukup rasa
  • Sebiji bawang besar dan daun kari dikisar
Cara-cara

Campurkan garam dalam air sejuk, masukkan marjerin dalam tepung gandum, gaul hingga berketul macam serbuk roti. Panaskan minyak dan curah dalam tepung gunakan sudu dan gaulkan adunan. Kemudian masukkan air sejuk sedikit demi sedikit untuk diuli. Agak licin perap dalam bekas ke dalam peti ais selama 1-2 jam. 

Buat inti karipap dengan kentang di potong kecil dadi direndam dalam air. Blend udang jering dan ikan bilis hingga hancur. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar, cili, serbuk kari hingga garing. Masukkan bahan sudah dikisar dan kacau hingga sebati. Masukkan ubi kentang dan 1 cawan air. Kacau hingga lembut. Masukkan garam, tutpkan api apabila inti hendak kering.

Keluarkan doh dan bahagikan doh untuk diterap. Boleh gunakan acuan atau buat manual aja guna tangan. Trial and error. Bila minyak dah betul-betul panas api sederhana baru goreng hingga warna pasteri menjadi keperangan. Angkatkan dan hidangkan. Selamat mencuba.


Kredit untuk Karipap Ros Sedap oleh Chef Mas and my Mum. for the tips.





No comments:

Post a Comment