(Untuk 2-3 orang)

Bahan-bahan
a. Segengam cili kering dan direndam dalam air panas - Lebih banyak lebih pedas
b. Asam Jawa secukupnya
c. Bawan Putih - 5 ulas
d. Bawang Merah Besar - 1 biji
e. Belacan - secukupnya (Sebesar ibu jari)
f. Serai 3 batang dititk
g. Bender 5-8 btg
h. Air
i. Garam secukup rasa
j. Minyak Masak
k. Ikan Pari - 300-500 gram
l. Daum kesum
m. Halia 1 inci
Cara-cara:
1. Kisar a + c + d + e + m dan ditumis didalam minyak panas sehingga pecah minyak.
2. Setelah naik baunya masukkan serai yang dititik dan daum kesum.
3. Tambah perahan asam jawa dan air tadi ikut kepekatan.
4. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan
6. Masukkan garam secukup rasa
7. Masukkan Bender
8. Bila ikan dan bender lembut dan masak boleh diangkat dan disejukkan.
P/S: Jangan masak terlalu lama kerana ikan boleh pecah dan sayur terlalu lembik.
Selamat Mencuba
Chef Sham..
No comments:
Post a Comment