A. Bahan bahan:
1/2 Cawan Gula Halus (Castor)
1/2 Cawan Butter
1 Lemon untuk perahan jus + 1 biji kulit lemon diracik jika perlu
1 1/4 Tepung Gandum Biasa
1 sudu teh baking powder
Susu lembu 1/3 cawan
2 Telur dipukul
Secubit Garam
B. Ising:
1 cawan butter (Tak bergaram)
3 cawan gula Ising
2 biji perahan Lemon untuk jus
2 biji Kulit Lemon diracik untuk hiasan
Cara Memasak:
Panaskan oven hingga 190 Degree masukkan dua belas kertas cupcakes besar di dalam acuan.
Pukulkan butter dan gula sehingga ringan untuk bahan A. Tambahkan perahan jus lemon A, telur dan susu satu persatu. Masukkan tepung yang sudah diayak bersama serbuk penaik. Tambahkan garam secukup rasa.
Gunakan sudu masukkan bahan-bahan A ke dalam kertas cup cakes tadi di dalam acuan. Masakkan selama 20 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk.
Untuk ising, pukulkan butter sehingga lembut. Tambahkan sedikit demi sedikit gula ising dan pukul lagi sehingga lembut. Masukkan perahan jus lemon dan sedikit pewarna kuning jika perlu. Masukkan bancuhan gula ising ke dalam paip dan buatkan corak putaran diatas cup cakes. Hiaskan dengan serbuk limau yang sudah diracik secukupnya.
Selamat mencuba..
Chef Sham
No comments:
Post a Comment