Sunday, 14 April 2013

Laksa Nyonya Melaka





Makan Untuk 2-3 orang

A. Bahan Utama
Mee hoon  -  300-500 gram - ikut berapa banyak
Cili - 10 helai ikut mahu rasa kepedasan
Halia - 1 inci
Lengkuas - inci
Serai - 2 batang dititik
1 biji Bawang besar
Udang - 300 gram - direbus dan dikupas
Garam dan gula secukup rasa
Santan Kelapa - 1 mangkuk ikut kepekatan
Buah keras - 5 biji
Asam Jawa - Ikut kepekatan
Belacan
Bunga kesum

B. Bahan untuk sambal
Cili kering segengam - ikut kepedasan
Bawang Besar - 1 biji
Bawang putih - 3 -5 biji
Asam Jawa - sedikit

c. Hiasan
Fish ball
Taugeh
Tauhu Garing
Limau kasturi
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cili hidup
Telur rebus

Cara-cara..
Masakkan udang sehingga masak kemudian kupas kulitnya dan diasingkan. Ambil air udang untuk kuah.

Kisar bahan-bahan utama bawang besar, halia, lengkuas, buah keras dan cili kering serta sedikit belacan dan goreng hingga wangi.

Masukkan santan kelapa, asam jawa, serai dititk, air udang, bunga kesum hingga mendidih. Masukkan udang panaskan kuah seketika. Tambah garam dan gula secukup rasa..

Untuk sambal kisarkan cili bawang besar dan bawang putih.. tumis hingga pecah minyak dan masukkan sedikit air asam jawa..

Celurkan meehoon dalam air panas dalam 5 minit kemudian tos dan lalukan dengan air paip yang sejuk.

Sediakan mehoon didalam mangkuk, masukkan kuah laksa yang sudah masak. Hiaskan dengan fishball, tauhu garing, daun bawang, bawang goreng, cili hidup etc.

Perahkan air asam keatas sambal tumis tadi.

P/S: Udang boleh ditukar kepada ayam..

Selamat Mencuba.. Chef Sham..

No comments:

Post a Comment